Verftips voor beginners

U wilt zelf uw woning een nieuw kleurtje geven, maar u weet niet waar te beginnen? Enkele handige verftips voor beginners.

U begint met het berekenen van de juiste hoeveelheid verf die u nodig hebt. Bereken hoeveel potten verf u nodig hebt op basis van de te verven oppervlakte en het dekvermogen van de gekozen verf. Houd ook rekening met het aantal lagen en het feit dat een poreuze ondergrond (pleister) meer verf opzuigt. Dit kan opgevangen worden door eerst een laag primer aan te brengen. Zorg ervoor dat primer en verf van dezelfde samenstelling zijn voor het mooiste resultaat.

Borstel of roller?

Voor zowel muren als plafonds hebt u de keuze uit een roller of een borstel. Met een roller kunt u de verf gelijkmatiger aanbrengen. Maar een borstel is onmisbaar voor de hoeken en de overgang tussen muur en plafond. Kies altijd het juiste gereedschap voor elk type verf (lak, acryl ...) om een optimaal resultaat te creëren.

Elke te verven ondergrond moet in perfecte staat zijn. Om reeds geschilderde muren goed te ontvetten, kunt u een geutje ammoniak in uw water mengen en daarmee de muren afwassen. De verf zal beter hechten en u krijgt een veel mooier resultaat.

Vochtige ruimtes

In een keuken of badkamer verandert water in stoom, condenseert en glijdt dan in kleine druppels van de muren. Kies voor een vochtregulerende verf zodat alle vocht kan ontsnappen via de muren en het plafond.

Roltips

Trek met uw roller niet gewoon evenwijdige strepen op het plafond, maar werk in de vorm van een W en maak dan in de omgekeerde richting een M-beweging. Op die manier kunt u een groot deel van het plafond dekken zonder de roller opnieuw in de verf te dompelen. Strijk de verf goed uit.

Verf de muren ook telkens in stukken van 1 m2. Begin in een hoek bovenaan en trek dan verticale strepen met uw roller. Ga nooit opnieuw over een geverfd stuk.

Verftrends 

Hoewel 60 procent van de verkochte verf in België wit is, hoeft kleur de toekomst niet somber in te zien. Volgens Brico verfspecialiste Veronique Brichet wordt 2012 het jaar van het citroengele techno green. Ook trendy petroleumblauw en vintage yellow zullen furore maken.

Het echte verfwerk

Begin eerst met grondverf die de kleur van de deklaag meer egaal maakt. We kiezen meestal voor witte grondverf. Maar grijze grondverf is net zo efficiënt voor felle kleuren als rood, groen, oranje of geel, omdat het een neutrale kleur is.

Wilt u uw overmaatse woonkamer knusser doen lijken? Werk dan met donkere kleuren. Hoe donkerder u gaat, hoe kleiner de ruimte zal lijken. Het omgekeerde geldt voor wit. Geen enkele andere kleur kan een ruimte zo ophelderen en vergroten.
Share on Google Plus

About IKWILVERVEN webwinkel

IKWILVERVEN heeft een simpel doel. Zorgen dat de kwaliteit van producten gewaarborgd blijft en het liefst aan de scherpste prijs.Voor zowel particulieren, bedrijven als professionele schilders is IKWILVERVEN ingesteld en bieden wij enkel professionele en betaalbare verven.